Nieuw TZW-lid: Elopak

Nieuw TZW-lid: Elopak

“Als grote werkgever werken we samen met tal van lokale toeleveranciers. Bovendien voelen we sterk dat we een sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Dat zijn de voornaamste redenen om lid te worden van ondernemersvereniging TZW."

Het is belangrijk om een lokaal netwerk te hebben. Bovendien, hiermee laten we onszelf zien en geven we als werkgever wat tegenwicht aan de grote spelers in deze regio.”

We spreken General Manager van Elopak, Jeroen Rijnhout. Het TZW-lidmaatschap van Elopak is reden om nader kennis te maken met dit bedrijf en de mensen erachter. Naast Jeroen schuift ook Tessa Verschuren aan. Zij is Recruitment & Communication Officer. We stellen hen 5 vragen.

Wat doet Elopak in Terneuzen, en met hoeveel mensen?
“Elopak zit al sinds 1957 in Terneuzen”, vertelt Jeroen. “Met 550 medewerkers zijn we een grote regionale werkgever. We hebben hier twee plants. In de coating plant aan de Osloweg maken we karton waterdicht. Van dat karton maken we in de converting plant aan de Mr. F.J. Haarmanweg drankverpakkingen. Daarnaast zijn we actief in het non-food segment, zoals afwasmiddel of vloeibare zeep.” Tessa benadrukt dat Elopak een werkgever is die mensen veel kansen en mogelijkheden biedt. “Je kunt bij ons kansen pakken. We bieden onze collega’s alle ruimte om zich te ontwikkelen. Zo hebben we bijvoorbeeld mensen die van de werkvloer zijn doorgegroeid naar management posities. Ieder kiest zijn eigen pad. Zelfs een stapje terug doen, behoort tot de mogelijkheden. We denken altijd graag met de collega’s mee.”

Wat zijn momenteel belangrijke uitdagingen?
“De melkconsumptie in Europa neemt af en daarmee de vraag naar melkpakken. We vangen dat op door onze aandacht te verleggen naar verpakkingen voor houdbare producten en non-food”, aldus Jeroen. “Verder hebben we te maken met eisen rond recycling, energie en duurzaamheid. Zo zal de coating plant in 2024 volledig van het gas af zijn en enkele jaren later volgt ook de coating plant. Een ander voorbeeld? We zetten in op het gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Het polyethyleen dat we gebruiken, wordt gemaakt uit tallolie, een restproduct uit de papierindustrie. Ook willen we de recycling van onze producten verbeteren. Noemenswaardig is ook ons hoogbouwmagazijn. Dat is een forse investering geweest, waar ik nog steeds trots op ben. We hebben daarmee het aantal vervoersbewegingen fors kunnen verlagen.”

Waarom kiest Elopak voor Terneuzen?
“Vanwege de logistieke kwaliteit van deze regio; denk daarbij aan de haven van Antwerpen, het goede wegtransport en de ligging aan water. Ons karton komt via schepen vanuit Scandinavië naar Terneuzen. Bovendien hebben we leveranciers voor polyethyleen -Dow, Exxon - als het ware in onze achtertuin”, vertelt Jeroen. Minder tevreden is hij over het ondernemersklimaat. “Dat was goed tot de energiediscussie op gang kwam. Het feit dat Stedin en Tennet op de pauzeknop drukken, belemmert ons om nieuwe investeringen in Terneuzen te doen.”

Wat vinden jullie eigenlijk zelf van Terneuzen?
Zowel Jeroen als Tessa zijn lovend over het woonklimaat. “Ik kom uit Vogelwaarde en studeerde onder andere in Eindhoven en Gent. Superleuk zo’n stad, maar ik miste de rust en de ruimte die hier zo normaal is”, vertelt Tessa. “Bovendien, ik ben dol op het Zeeuws-Vlaamse landschap. Ik heb twee dochters en we wonen nu in Zaamslag. Heerlijk, een mooie, gemoedelijke omgeving om in op te groeien. Jeroen beaamt dit volmondig. “Mijn drie kinderen studeren inmiddels elders, maar ik zelf woon hier nog steeds heel graag.”

Waarom lid van ondernemersvereniging TZW?
“Een netwerk hebben is belangrijk”, vertelt Jeroen. “Bovendien, we werken graag samen. Dat doen we onder andere met Scalda, maar ook met Dow en Yara. Dat is beter dan elkaar in deze regio beconcurreren.”

Om deze site goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid