Nieuw TZW-lid: Rabobank

Nieuw TZW-lid: Rabobank

“TZW is een toonaangevende vereniging voor ondernemers in Zeeuws-Vlaanderen. We onderstrepen dat belang graag met een lidmaatschap.”

We spreken Willem Tevel, adviseur MKB bij Rabobank Zeeuws-Vlaanderen. Rabobank is sinds kort lid van ondernemersvereniging TZW. We stellen hem 5 vragen.

Natuurlijk kennen we de Rabobank. Wat doen jullie voor ondernemers?
“Vanuit Rabobank Zeeuws-Vlaanderen bedienen we deels het lokale mkb. Samen met mijn collega-adviseur Dieger Harmsen behandelen we zo’n 80% van de financieringsaanvragen zelf. Onder de 100.000 euro vragen ondernemers vaak digitaal aan. Gaat het om de financiering van meer dan een miljoen euro, dan pakken de collega’s van grootzakelijk dit op. Hoewel klanten eenvoudige zaken vaak liefst online regelen, is het voor mkb-ondernemers natuurlijk prettig om persoonlijk te kunnen sparren over eventuele nieuwe bedrijfsfinancieringen.”

Wat zijn momenteel belangrijke uitdagingen?
“Eén van de zaken waarmee we klanten helpen is het verduurzamen van bijvoorbeeld een bedrijfspand of een business model. Verduurzaming is een voorwaarde voor  ondernemers  om te kunnen blijven aanhaken op de toekomst. Andere zaken waarover we regelmatig sparren met ondernemers zijn onder andere de digitalisering van bedrijfsprocessen en de mogelijkheid om bijvoorbeeld  een webshop te openen om daarmee de markt te vergroten. Dit zijn aandachtspunten waarover we steeds serieus in gesprek gaan.”

Wat vind je van het ondernemersklimaat in Terneuzen?
“Zeeuws-Vlaanderen biedt ondernemers tal van kansen. En veel ondernemers pakken die ook. Neem de haven en logistieke sector; daar zijn we sterk in. We hebben enkele grote bedrijven in onze gemeente, die veel samenwerken met lokale toeleveranciers. Ook het toerisme floreert: het aantal toeristische overnachtingen in de regio groeit. De detailhandel heeft het moeilijker. Ondernemers in die sector moeten hard werken en zich inspannen om  echt onderscheidend te zijn. Mooi om te zien is dat er ook jonge ondernemers zijn, goed opgeleid en met goede plannen. Vanzelfsprekend leveren we daaraan als bank graag een bijdrage.”

Wat vind je eigenlijk zelf van Terneuzen?
“Eind jaren ’90 ben ik vanuit Middelburg naar Hoek verhuisd. Onze kinderen zijn hier opgegroeid. Ik vind het een prettige omgeving om te wonen, werken en sporten. Mijn sporten zijn onder andere mountainbiken en wandelen. Ik doe regelmatig mee aan wandelmarathons, zoals de Vierdaagse of de Kustmarathon. Ook ben ik als vrijwilliger actief bij HSV Hoek. De gemoedelijkheid hier vind ik erg aangenaam. Mensen zijn betrouwbaar, ze komen hun afspraken na. Geen praatjes, maar gewoon hard werken. Gelijktijdig is er ook tijd voor gezelligheid, bijvoorbeeld voor een hapje en drankje na het werk.” 

Waarom lid van ondernemersvereniging TZW?
“Behalve dat TZW toonaangevende ondernemersvereniging is, wordt er ook regelmatig iets georganiseerd. We nemen daaraan graag deel om zodoende op de hoogte te blijven van wat er lokaal speelt.”

Om deze site goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid